Gå till innehåll
Öviks Tennisklubb
Öviks Tennisklubb

Trygga idrottsmiljöer

Öviks Tennisklubb ska vara en förening som kännetecknas av idrottslig glädje och gemenskap, alla får vara med, utveckling och hälsa. Basen är en bred barn- och ungdoms- och seniorverksamhet där alla får utvecklas utifrån sina förutsättningar och sin ambitionsnivå. Vi erbjuder träning och utveckling för den som vill träna ibland likväl som den som vill utveckla sin träning och tävling mot juniorelit. Vi vill få våra medlemmar att må bra och utvecklas genom idrotten och bidra till att idrottsintresset finns med genom hela livet. Utifrån detta är det viktigt att vi erbjuder barn, ungdomar och vuxna en trygg miljö att vistas i.

I dokumentet här nedan finns Öviks TK:s riktlinjer för likabehandling, ledare, alkohol och droger, samt hur vi agerar om något barn far illa eller att någon bryter mot vår värdegrund och våra riktlinjer.

Vår värdegrund ska genomsyra hela föreningen och är en viktig del i att skapa en trygg miljö. Värdegrunden gäller alla våra medlemmar och finns att läsa mer om här.

Idrotten är en viktig del av livet för många och närmare 90% av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Det ger idrottsrörelsen ett stort ansvar att verksamheten bedrivs på ett bra sätt. All idrott för barn ska
bedrivas från ett barnrättsperspektiv. Det betyder att verksamheten ska utgå ifrån barnets eget uttalade intressen och behov, där leken, glädjen och lusten att röra sig sätts i första
rummet.

I dessa riktlinjer räknas hen som barn till och med 12 år, ungdom mellan 13–20 år.

Ledare är alla som har någon form av uppdrag från föreningen kopplat till barn- och ungdomsverksamhet.

Samtliga aktiva, ledare, föräldrar och övriga verksamma inom föreningen ska ta del av dessa riktlinjer. Ledarare ska utbildas i dem vid något tränarmöte.

Alla vuxna i föreningen ska föregå med gott exempel genom att se till att alla i ÖTK behandlas lika och ingen blir utsatt för kränkande behandling. Nedvärderande smeknamn, ord och handlingar får ej förekomma under träning och andra föreningsaktiviteter. Ledare och föräldrar bemöter olämpligt beteende omedelbart och är tydliga och agerar om antydan till mobbning finns. Alla är välkomna att träna i ÖTK oavsett nationalitet, etniskt ursprung,
religion, ålder, kön, eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar. Det är viktigt att vi samarbetar och hjälps åt för att alla ska trivas och stanna kvar i föreningen. Vi är alla värda lika mycket och allas åsikter och synpunkter ska respekteras. Vi arbetar aktivt för att alla medlemmar och anhöriga ska känna att vi är en familj och att vi bryr oss om varandra.

 

Vid antydan om mobbning/kränkning är det viktigt att agera snabbt. Man kan i första hand prata med någon tränare för aktuell träningsgrupp, sedan vända sig till ledamot i ÖTK:s styrelse.

 

Chefstränaren ansvarar för att:

  • Hålla samtal med den mobbade
  • Hålla samtal med den/de som mobbar
  • Kontakta vårdnadshavare till de inblandade
  • Informera ordförande
  • Vid behov, efter dialog med styrelsen, söks extern hjälp/stöd via SISU/Västernorrlands
    idrottsförbund eller motsvarande
  • Följa upp genomförda samtal och säkerställa att handlingarn upphört

Om problemen skulle fortsätta trots ovanstående insats så kommer föreningen att överväga avstängning från samtliga föreningsaktiviteter av den/de som mobbar.

Öviks TK följer riksidrottsförbundets policy kring alkohol, narkotika, doping och tobak. Vi arbetar för idrottande, gemenskap och social fostran. Ett led i detta arbete är att ha en alkohol/drogpolicy där klubbens gemensamma regler fungerar som riktlinjer och stöd för alla i klubben. Utgångspunkten är att idrotten skall utgöra en trygg miljö ur alkohol/drogsynpunkt.
Föräldrar ska med förtroende kunna låta sina barn delta i föreningens aktiviteter.

 

Detta ställer krav på föreningens ledare och andra vuxna, som i sin samvaro med ungdomarna måste vara medvetna om sin roll som vuxna förebilder. Samhällets lagar och regler för alkohol,
tobak och droger skall efterföljas.

 

Tobak

  • Vi vill ha helt rökfria idrottsmiljöer inomhus och utomhus.
  • Åldersgränsen är 18 år enligt svensk lag och vi uppmanar våra unga att inte använda tobak. Vidare tillåter vi inte att barn och ungdomar använder tobak inom vår verksamhet, träningar, tävlingar, läger etc. Föräldrar och ledare ska föregå med gott exempel och tänka sig för i sitt tobaksbruk.
  • Upptäcker vi att någon ungdom bryter mot ovan agerar vi på följande sätt:
    • Ledaren/Ledarna tar ett samtal med personen
    • Ledaren/Ledarna bör dessutom ta kontakt med förälder/vårdnadshavare

Alkohol

  • Alkohol ska inte förekomma bland vare sig aktiva eller ledare i samband med idrottsverksamhet för barn och ungdomar tex träning, träningsläger, tävling, annan social aktivitet eller resor till och från dessa.
  • Upptäcker vi att någon ungdom bryter mot ovan agerar vi på följande sätt:
    • Ledaren/Ledarna tar ett samtal med personen
    • Ledaren/Ledarna bör dessutom ta kontakt med förälder/vårdnadshavare

Narkotika

  • Allt bruk och hantering av narkotika och dopningspreparat är förbjuden enligt svensk lag, och även i ÖTK:s verksamhet.
  • Varje enskild idrottare är själv ansvarig för att känna till och följa dopingreglerna. De flesta kända narkotiska preparat ingår också som en del av dopingreglerna.
  • Om vi skulle misstänka/upptäcka att någon aktiv, ledare eller vuxen medlem hanterar eller brukar narkotika eller dopningspreparat bör vi agera på följande sätt:
    • Enskilt samtal med personen, alternativt förälder om medlemmen är under 18 år.
    • Avstängning från eventuella uppdrag inom föreningen.
    • Kontakt med sociala myndigheter och polis.

Samtidigt som föreningen tar avstånd från allt användande av droger och dopingpreparat och omedelbart agerar mot aktiv eller ledare som, under aktivitet anordnad av föreningen, uppträder påverkad av sådant medel ska vi också stötta dem som försöker ta sig ur ett missbruk. En spelare eller ledare som brutit sitt bruk/missbruk av droger eller dopningspreparat ska alltid känna sig välkommen tillbaka till klubben och under rehabilitering ska vi, om möjligt, uppfattas som en stödjande part.

Publicerad: 2023-01-13

Senast uppdaterad: 2024-08-07

Författare: Clara Toszegi

Sponsorer

BESÖKSADRESS

Mattsborgen
Eriksgatan 2
89521 Domsjö

POSTADRESS

Öviks Tennisklubb
Eriksgatan 2
89251 Domsjö

KONTAKT

Tel: 0660-82385
E-post: bertil@oviktk.se